E-mail

info@tandartspraktijkroele.nl

Gebitsreiniging

Professionele gebitsreiniging

In onze praktijk werken we samen met een team van mondzorgprofessionals en wordt de preventie en gebitsreiniging gedaan door onze mondhygiënisten en preventieassistenten.

De tandarts controleert tijdens het periodiek mondonderzoek altijd uw tandvlees door middel van een meting: de DPSI score. Zie ook http://www.tandvleescijfer.nl/uw-tandvleescijfer.html.

Als u gezond tandvlees hebt en nauwelijks plak of tandsteen dan kan de tandarts of de preventieassistente dit ook verwijderen tegelijk met de controle.

Als regel kunt u stellen dat het gebit van patiënten met DPSI score 0, 1 of 2 in 1 sextant kan worden gereinigd tijdens de controle door de tandarts/preventie-assistente. Tegelijkertijd wordt er voorlichting gegeven. Indien er sprake is van tandvleesproblemen zullen zij adviseren om een aparte afspraak te maken bij één van onze preventie assistente of mondhygiënisten in de praktijk.

Indien er sprake is van lichte tandvleesproblemen (zie gingivitis) of als een uitgebreide reiniging en extra voorlichting van mondhygiëne noodzakelijk is, zal de tandarts u doorverwijzen naar de preventieassistente.

Voor de meer specifieke behandelingen (zie parodontitis) wordt u doorverwijzen naar onze mondhygiënistes. De mondhygiënist is deskundig op het gebied van het voorkomen, genezen en stabiliseren van tandvleesproblemen.

Bij een gebitsreiniging halen we tandsteen en/of aanslag weg. Tandsteen ontstaat wanneer tandplak langere tijd aanwezig is en verkalkt. Dit gebeurt vooral op plekken die vaak vergeten worden tijdens het poetsen en daar waar de uitgangen van de speekselklieren zich bevinden. Door het reinigen zorgen wij ervoor dat de mond weer mooi schoon wordt en het tandvlees zich kan herstellen. De tandsteen wordt verwijderd met behulp van ultrasone tips (een apparaat dat het tandsteen lostrilt) en handinstrumenten. Er wordt boven het tandvlees gereinigd, en ook een klein stukje eronder, daarna polijsten we uw gebit met een borsteltje en polijstpasta.

De beste remedie tegen tandvleesproblemen is een goede mondhygiëne. U kunt dit zelf goed toepassen door tweemaal daags tanden te poetsen met een elektrische of handtandenborstel en tandpasta. Met een tandenborstel kan een groot deel van de tandplak weggepoetst worden. Maar de plak tussen de tanden en kiezen is moeilijk weg te poetsen. Die tandplak moet verwijderd worden met andere hulpmiddelen zoals tandenstokers, gums of ragers. De tandarts, de preventie assistente en mondhygiëniste zullen u uitgebreid voorlichten welke hulpmiddelen voor uw mond geschikt zijn en het gebruik ervan demonstreren.

We streven er op deze manier naar om een gezonde mond te creëren zonder plaque, tandsteen, aanslag en tandvleesontstekingen. Vaak is twee keer per jaar voldoende om dit te bereiken en te onderhouden. De tandarts, de preventieassistente of de mondhygiëniste zullen u aan de hand van de bevindingen tijdens de controle en behandeling een passend advies geven over de benodigde frequentie/recall.

Scroll naar boven

WIJZIGING OPENINGSTIJDEN

Gewijzigde openingstijden en telefonische bereikbaarheid donderdag en vrijdag.