E-mail

info@tandartspraktijkroele.nl

Kindertandarts

Controle bij kinderen

Voor de eerste controle afspraak maken wij uw kind op speelse wijze met het tandartsbezoek vertrouwd. Wij adviseren om uw kind ook mee te nemen naar onze praktijk, indien u zelf alleen voor een controle-afspraak komt.

Twee jaar is een prima leeftijd om uw kind voor de eerste keer mee te nemen naar uw tandarts. Dat kan bijvoorbeeld gecombineerd als u zelf voor een controlebezoek gaat. Uw kind kan bij het allereerste bezoek wat rondkijken in de praktijk. Zo raakt het vertrouwd met de omgeving en met de medewerkers. Uw kind ervaart dan dat ook u in de stoel gaat zitten als iets vertrouwds, zodat hij/zij dit ook wil proberen.

De tandarts kijkt of het gebit in orde is en geeft voornamelijk adviezen en voorlichting. Ook de preventie-assistente kan u en uw kind daarbij van dienst zijn. Gekeken wordt of alles goed is aangelegd en tandjes worden geteld, alleen dit al vinden kinderen spannend genoeg.
Kinderen, klein en groot, worden op een vriendelijke en prettige manier benaderd waardoor ze zich op hun gemak zullen voelen. En als kinderen na de controle ook nog eens wat leuks mogen uitzoeken… komen zij vanaf jongs af aan periodiek graag hun tanden laten zien!

tandarts goed voor kinderen

Gaatjes bij kinderen

Het meest voorkomende probleem bij het melkgebit zijn gaatjes, ook wel cariës genoemd. Meestal beginnen die in de kiezen. Gaatjes die groter worden, kunnen pijn of ontstekingen veroorzaken. Daardoor kunnen op den duur melktanden of -kiezen afbrokkelen en kan er schade ontstaan aan het blijvend gebit. De tandarts zal meestal voorkomen dat een gaatje groter wordt. Dat kan hij doen door de cariës te verwijderen (boren) en de kies te vullen.

Soms is het gaatje zo klein dat de aantasting niet verder gaat als u zelf het gebit tenminste goed verzorgt. In dat geval kan hij van boren en vullen afzien. De tandarts of preventie-assistente zal u dan een passend advies geven over voeding en poetsen. Als een tand of een kies snel gaat wisselen, doet de tandarts doorgaans niets.

Tanden poetsen bij kinderen

Wij adviseren om vanaf jonge leeftijd te beginnen met een goede mondverzorging zodat het gebit gezond blijft. Het is belangrijk om tandplak te verwijderen zodat het gebit in topconditie blijft. Tandplak is een wit-geel laagje wat moeilijk zichtbaar is. Het ontstaat doordat er continu nieuwe voedselresten en bacteriën in de mond komen. Tandplak ontstaat op en tussen uw tanden, kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Om deze reden is het essentieel direct met poetsen te beginnen wanneer de eerste tanden van uw kind doorbreken zodat het gebit gezond blijft.

 

Poetsles op de praktijk

We geven ook poetsles voor kinderen in onze praktijk.

Fluoride advies voor kinderen

Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen sterker maakt en zorgt voor extra bescherming van het gebit tegen tandbederf en gaatjes. Door te poetsen met een fluoride tandpasta wordt er, tijdens een zuuraanval, minder glazuur verwijderd. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen.

Aanvullende fluoridebehandeling

De tandarts kan een fluoridebehandeling adviseren ter preventie van gaatjes. Een fluoridebehandeling is volledig pijnloos en veilig voor uw kind. Tijdens de behandeling wordt een verhoogde concentratie fluoride op de tanden van uw kind aangebracht. Wanneer uw kind extra risico loopt op gaatjes kan de tandarts ook een fluoridespoeling adviseren.

Sealen bij kinderen

Sealen betekent letterlijk afdichten of verzegelen. Sealen bij de tandarts betekent dan ook het afdichten of verzegelen van de groefjes en putjes in tanden en kiezen. Het sealen gebeurt met een kunststof lak.
Waarom is sealen nodig?

In alle kiezen zitten groeven en putjes. Vooral als deze diep en smal zijn, zijn ze zeer kwetsbaar voor etensresten en dus bacteriën. De haren van de tandenborstel dringen niet tot deze plekken door. Als er dan niet geseald wordt, is de kans op het ontstaan van gaatjes in die kiezen heel groot.

Meestal wordt er geseald kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken rond de leeftijd van 8 jaar. De kans op een gaatje is dan het grootst. Het grootste voordeel is dat er in de behandelde groeven minder kans op gaatjes is. De lak is wit tot onzichtbaar en de behandeling is pijnloos.

Orthodontie

Orthodontie houdt zich bezig met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken. De tandarts houdt de ontwikkeling van het gebit van uw kind nauwlettend in de gaten. Wanneer er een afwijkende ontwikkeling van het gebit of een verkeerde stand van de kaak wordt geconstateerd, dan verwijzen wij uw kind door naar de orthodontist.

beste kindertandarts
beste tandarts rijsbergen
tandartsangst overwinnen
Scroll naar boven

WIJZIGING OPENINGSTIJDEN

Gewijzigde openingstijden en telefonische bereikbaarheid donderdag en vrijdag.