E-mail

info@tandartspraktijkroele.nl

Kunstgebit / Frameprothese

Als uw tanden door ouderdom, ziekte of slijtage zo slecht zijn geworden dat ze moeten worden vervangen, kan een kunstgebit voor u een oplossing zijn. Tegenwoordig valt het vrijwel niet meer op dat iemand een prothese (kunstgebit) draagt: de kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger! Het blijft wel een grote verandering, het kan bijvoorbeeld de manier waarop u kauwt en spreekt beïnvloeden.

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese (frame), of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit). U kunt bij ons ook terecht voor een klikgebit.

1. Partiële prothese: plaat- of frameprothese

Een plaatprothese of frameprothese is een vervanging van een of meerdere tanden of kiezen. Plaat- en frameprotheses zijn, in tegenstelling tot kronen en bruggen, uit de mond te nemen. Ze kunnen een goede oplossing zijn als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen. Een partiële prothese zorgt ervoor dat u beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van uw gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.

Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar kent dan ook nadelen. Aangezien de plaatprothese geheel op uw tandvlees steunt, kan dat makkelijk tot tandvleesproblemen leiden. Uw tandvlees moet namelijk de kracht veroorzaakt door het kauwen, opvangen. Ook blijft voedsel gemakkelijk onder de plaatprothese zitten. Dat leidt sneller tot ontstekingen van het tandvlees. De frameprothese steunt voor een groot deel op uw overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het tandvlees. Daardoor vangen uw natuurlijke tanden en kiezen de kauwkrachten op en wordt het tandvlees meer ontzien dan bij een plaatprothese. Welke voor u het meest geschikt is, verschilt per persoon. De keuze maakt u in overleg met uw tandarts.

 

2. Immediaatprothese

Vroeger liepen mensen voordat ze een kunstgebit kregen een tijdje zonder tanden. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Het kunstgebit, ook wel immediaatprothese genoemd, wordt onmiddellijk in uw mond geplaatst als de laatste tanden zijn getrokken. Dus direct over de verse wonden heen. Dit heeft een groot voordeel, uw kunstgebit zit in het begin namelijk als een soort verband op de wonden. Het direct plaatsen van een immediaatprothese (kunstgebit) zorgt er ook voor dat het opzwellen van de kaak beperkt wordt.

Van uw eigen tanden naar een gebitsprothese is een grote stap, en u moet die ook niet onderschatten. Na de plaatsing van de immediaatprothese dient u meerdere malen langs te komen om de gebitsprothese op te vullen en/of aan te passen. Het is een proces van meerdere malen de prothese aanpassen tot we het beste resultaat bereiken. Echter omdat de kaken zich in de eerste periode nog aanpassen en veel slinken kan het voorkomen dat het in de eerste periode toch weleens nodig blijkt te zijn kleefpasta te gebruiken tot dat de juiste pasvorm met uw kaak is bereikt.

3. De volledige prothese of kunstgebit

Een volledige prothese of kunstgebit is een hulpmiddel in het geval dat alle tanden en kiezen getrokken zijn. Een kunstgebit ligt los in de mond en valt onder de uitneembare voorzieningen. Er zijn bijna drie miljoen volledige prothese dragers in Nederland

Door het speeksellaagje tussen het kunststof van de prothese en uw tandvlees zuigt het kunstgebit zich vast in de mond (retentie). De prothese heeft een zodanige vorm dat deze goed past bij de anatomie van de kaken en de mondspieren. U kunt zich waarschijnlijk wel goed voorstellen dat in een beweeglijke mond dit niet altijd eenvoudig is en deel van de prothese dragers heeft dan ook problemen hiermee. Het is vaak het ondergebit wat klachten geeft doordat onder andere het draagvlak van de kaak daar veel kleiner is. Dankzij implantaten kan met behulp van een klikgebit vaak toch een goede oplossing geboden worden.

Omdat elke mond en kaak anders is, wordt voor u een prothese speciaal op maat gemaakt. Om de kauw en spreekfunctie met de prothese te herstellen zullen een aantal stappen (4 tot 6) doorlopen moeten worden. Het cosmetische eindresultaat is ook een belangrijke factor en alles tezamen maakt door de behandelaar en technicus zeer nauwkeurig gewerkt worden om deze functies bij u te herstellen.

Scroll naar boven

WIJZIGING OPENINGSTIJDEN

Gewijzigde openingstijden en telefonische bereikbaarheid donderdag en vrijdag.